Contact rapid


Telefon: +40 735 551 888

 E-mail: office@romema.ro

Ne gasesti pe Facebook

Curs valutar

Analize apa

In Romania apa potabila este definita si reglementata prin Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 - privind calitatea apei potabile, completata si modificata prin Legea nr. 311 din 28 iunie 2004.

Servicii analiza apa potabila:

  • Ridicare recipiente sterile (unul pentru partea chimica si unul pentru partea microbiologica) din laboratorul autorizat RENAR;
  • Deplasare la adresa clientului si recoltarea probelor de apa conform intructiunilor recomandate de specialist;
  • Depunerea probelor in laborator;
  • Ridicarea buletinului de analiza din laborator (dupa 5-6 zile din momentul depunerii probelor) si interpretarea acestuia pentru clientul titular.

Buletinul de analiza a apei potabile cuprinde indicatori organoleptici, fizico-chimici si bacteriologici, unitatile de masura, valorile obtinute, valorile maxim admise si referentialul de analiza.

Ce reprezinta indicatorii din buletinul de analiza a apei potabile?

Prin APA POTABILA se intelege apa destinata consumului uman, in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si de modul de furnizare, precum si apa folosita in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.

Indicatori organoleptici si fizico-chimici:

  • mirosul si gustul apei sunt date de schimbarea caracteristicilor acesteia (existenta unor substante, saruri minerale si gaze dizolvate);
  • culoarea apei este data de substantele dizolvate de natura, minerale sau organice;
  • turbiditatea apei este caracterizata prin lipsa de transparenta a acesteia, ca urmare a existentei unor particule fine aflate in suspensie;
  • pH-ul reprezinta indicele care defineste aciditatea apei;
  • conductivitatea indica totalitatea sarurilor dizolvate in apa;
  • clorul rezidual liber reprezinta cantitatea de clor ramasa in apa dupa dezinfectie pentru asigurarea protectiei sanitare a acesteia;
  • amoniul, nitritii si nitratii indica modificari in timp ale calitatii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compusi;
  • fierul este un component natural al apei, aflat sub forma de compusi (de obicei bicarbonat feros);
  • oxidabilitatea reprezinta totalitatea substantelor organice si anorganice oxidabile in apa;
  • duritatea totala reprezinta caracteristicile ce le confera apei compusii de calciu si magneziu aflati in solutie. In general duritatea apei se exprima in grade germane de duritate;
  • aluminiul este prezent in apa in mod natural si indus in urma procesului de tratare pentru obtinerea apei potabile;
  • manganul.

Indicatorii bacteriologici:

  • bacterii coliforme, escherichia coli, enterococi, clostridium perfringens sunt microorganisme prezente in mediul inconjurator a caror prezenta in apa poate provoca boli hidrice.

Important! Prezenta acestori indicatori in compozitia apei nu reprezinta factor de risc decat in cazul depasirii valorilor maxim admise, trecute pe buletin.